Centrul de zi pentru copiii

Centrul de zi pentru copiii și-a lansat activitatea în toamna anului 2003 pe adresa M. Sadoveanu 1. Piatra de temelie a fost pusă cu sprijinul financiar al organizaţiilor internaţionale din Olanda. Centru are misiunea prin oferirea serviciilor de informare, consultanţă şi educare a copiilor 5 zile în săptămână. Copiii vin în Centrul de Zi, înainte sau după cursurile școlare și petrec aici câteva ore făcându-și temele, luând masa și jucându-se cu ceilalți copii. Centrul de Zi oferă un mediu sigur și propice dezvoltării copilului, unde aceștia pot primi ajutorul și dragostea de care au nevoie. Mai mult, personalul nu urmareste numai dezvoltarea relatiilor cu copiii, ci si cu familiile lor, ceea ce extinde influenta Centrului de Zi si in comunitate.

O particularitate a activităților educative o reprezintă căutarea permanentă a unor metode adaptate de lucru cu copiii, care să răspundă caracterului extrem de eterogen al grupelor de copii. De asemenea, se stabilește un ritm de lucru adaptat posibilităților reale ale fiecărui copil.

Obiectivele proiectului:

 • Asigurarea unui cadru supravegheat și a unui spațiu corespunzător (în crearea unui centru de zi pentru 30 de copii cu vârstele între 7-14 ani, defavorizați) copiilor defavorizați pentru desfășurarea în bune condiții a procesului de învățare și pregătire a lecțiilor;
 • Formarea la copii a deprinderilor necesare de igienă personală, elemente de cultură generală, socializare, autonomie personală, dezvoltarea limbajului și comunicării, integrare socială sub directa îndrumare a specialiștilor din proiect;
 • Prevenirea abandonului școlar;
 • Educarea copiilor prin prisma cunoașterii mediului înconjurător, comportament și deprinderi sociale, jocuri individuale și de grup și posibilități de expresie a copilului;
 • Stimularea autonomiei copiilor;
 • Oferirea unei mese calde în zi.

Beneficiarii proiectului:

Copiii cu vârstele cuprinse între 7-14 ani, care frecventează clasele I-VII ale școlii din sectorul Ciocana, mun. Chișinău.

Activităţi zilnice:

 • Oferirea gratuită a unei mese calde și a suplimentului nutritiv.
 • Ajutor la efectuarea temelor, oferit de profesori calificați.
 • Meditații la anumite materii pentru îmbunătățirea rezultatelor scolare.
 • Activități de divertisment și/sau culturale care stimulează creativitatea, gâdirea critică, rezolvarea problemelor, motivează participarea la concursuri cu alți copii și insuflă sentimentul de apartenență la comunitate (arta și mesteșug, literatura, educație civică, dans, jocuri în aer liber într-un mediu protejat).
 • Consiliere, informare, educație.

Servicii de sprijin:

Luand în considerație nivelul de sărăcie al copiilor asistați și al familiilor lor, am dezvoltat o varietate de servicii menite să acopere nevoile lor.

Pentru copii:

 • Asigurarea gratuită de rechizite pentru fiecare copil (caiete, pixuri, etc.), materiale scolare auxiliare, încalțăminte și îmbrăcăminte.
 • Elaborarea și actualizarea anchetelor sociale pentru fiecare copil, incluzând informații despre familie, școală, starea de sănătate și evaluarea nevoilor.
 • Implementarea unei strategii adecvate în funcție de nevoile individuale.

Pentru familii:

Distribuirea de ajutor de urgență pentru familii extrem de sărace, în mâncare și alte ajutoare.
Acordarea de asistență juridică pentru părinți, sfătuindu-i cum să obțină cărți de identitate și cum să îndeplinească formalitățile pentru înscrierea la medicul de familie.
Oferirea de informații recente despre legislația muncii și cu privire la orientarea profesională.

Cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, Paște, precum și cu prilejul altor evenimente, familiile primesc, după caz, ajutor în bani sau pachete constând în produse alimentare, îmbrăcăminte și incalțăminte, ceea ce constituie un sprijin real raportat la cheltuielile și nevoile lor. Copiii, la fiecare sărbătoare primesc cadouri și se organizează pentru ei diferite manifestații, donații sau sponsorizări ocazionale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *